Wednesday, February 5, 2014

Pengalaman mengandung kembar: Part 2!

Assalamualaikum

Ya Allah, lamanya tak update blog. Si kembar dah berlari dah. Dah boleh masuk charity run 10km dah pun. hehe. Auta je tu. Si kembar sekarang 10 bulan. Dah pandai berdiri sambil pegang benda. Kalau duduk dalam playpen, tatau lah berapa kali diorang tawaf sambil ketuk-ketuk kepala each other. Boyssss, biasalah, GANAS! Mama diorang dah biasa dah asyik kena lepuk.

Harini nak share gambar scan masa pregnant week 12. Masa ni lah baru dapat tahu pasal pregnant kembar.

HA AMEK KAU! Punyalah banyak gambar scan Dr bagi time ni. Yg scan sebelum tu dapat sekeping je hoi. Ni melampau2 banyaknya.

 Kalau tengok betul2 kat gambar ni, boleh nampak ada label 'A' and 'B'. Ni sebenarnya kepala dua2 si kembar. Jarang boleh dapat dua2 sekali dalam satu shot. Kalau nak tgk gambar dua2 full body serentak kat screen mmg agak mustahil.


 Yang gambar ni boleh nampak full side view twin 1 dgn kepala si twin 2.


Yang ni full side view twin 2.

I paling menyesal tak buat 3D or 4D scan. Sayang je tak buat. Peluang mengandung kembar ni bukan selalu. Tapi takpelah, benda dah lepas. Tunggu next anak, mana tahu kembar lagi. Opss! larat kewwww nak beranak kembar lagi? Okay sekarang nak sambung cerita bila masuk 3rd trimester. Takda banyak benda sangat nak share sebab alhamdulillah pregnancy I takda masalah. Alhamdulillah sangat. Cuma bila scan week 30, Dr dah risau sebab size anak I still kecik & tak cukup berat. Maka, terus I decide untuk minum anmum. Before that tak minum anmum sebab my sister yg kerja doctor kat klinik ibu & anak tu tak galakkan I minum anmum takut anak terlebih besar. Lagipun pengalaman dia handle orang2 bersalin kat hospital serdang dulu, banyak sangat baby terlebih besar, mostly gara-gara minum anmum. 

Lepas minum anmum for 2 weeks, terus berat anak-anak I naik mendadak masa scan week 32. Position babies time week 30, sorang kepala dah ke bawah, lagi sorang songsang. Ada harapan nak bersalin normal. Tapi bila scan week 32, tengok2 dua2 songsang (kepala kat atas). Dr masa tu dah cakap dah yang I berkemungkinan kena c-sect, tp dia kata takpe dulu, nanti check balik masa week 34. Masa I scan week 34, both positions still breech. Bila consult dengan Dr, Dr tak bagi kata dua pun. Dr terus suruh c-sect. Suami mmg sebelum Dr cakap apa2, dia dah decide untuk I c-sect. Time tu jugak Dr set date untuk I operation masa week 36. Sebab masa week 34 tu, anak-anak I dah boleh nak bergerak dalam perut. Perut I dah tal boleh nak membesar. So Dr takut nanti pape jadi kat anak I. Tapi I merayu punya merayu untuk lambatkan date c-sect tu. Bukan sebab takut nak kena potong tapi sebab I nak paru-paru anak2 I betul2 matang. Biar diorang dilahirkan lebih sempurna. Merayu punya merayu, lepas discuss dgn Dr & specialist, diorang kasi I tangguh sampai week 37. Alhamdulillah.

Genap week 37, maka lahirlah dua orang khalifah, hamba Allah pada 3/4/2013. Alhamdulillah. Dilahirkan dengan berat badan 2.23 kg (Aiman) & 2.20 kg (Adam). Penangan anmum betul! Nasib baik bukan bawah 2 kg, klau tak kenalah duduk dalam incubator.

The very first picture lepas keluar dari perut mama. Belum mandi pun lagi.





 Abaikan I yang super tembam time ni. Gained 16kg hoi!! hoi! hoi!



Allahuakbar Allahuakbar Allahuakbar. Allah Maha Besar. I bersyukur sangat dengan apa yang I ada sekarang. Terima kasih buat semua yang doakan I and anak2. Ameen. Allah je yg dapat membalas jasa baik semua. Walaupun I dah lama tak update blog, setiap hari beratus-ratus jugak orang datang view page yang berhabuk lagi hapak ini. Thank you :) I doakan yang baik2 jugak untuk awak, awak, awak, awak dan awak yang sudi datang jenguk blog ni. Semoga Allah sentiasa memberi cahaya ketenangan & kebaikan pada hari-hari kita semua. Ameen.

Okay rindu Aiman Yusuf & Adam Mikail. Nak pergi tengok kat nursery. Rinduuuu! Untunglah nursery dekat!

LOTS & LOTS & LOTS OF LOVE
NNAR :)

Tuesday, August 13, 2013

Pengalaman mengandung kembar

Assalamualaikum

Wahwahwah. Aiman&Adam Fan Club dah makin berkembang dah. Ramainya lahai peminat2 anak kembar I sekarang. I tetap peminat nombor satu okay!

Alhamdulillah. Ada jugak masa nak share pengalaman mengandung kembar. I dah lama tahu yang I pregnant twins tapi I sengaja tak share dekat blog sebab I nak make sure anak-anak I lahir dengan selamat dan sihat walafiat sebelum I announce to the world.

Hmm.. kat mana I nak start eyh..

Ramai orang tanya I & suami ada keturunan kembar ke? As far as we know, both sides takda gene kembar. Kiranya ni memang rezeki & miracle Allah bagi. Alhamdulillah :) I nikah 8 Julai 2012. I sempat period once before I tahu I pregnant. Kiranya puasa tahun lepas tak penuh pun. hihi.. Time raya I dah rasa lain macam tapi taknak check awal-awal sebab takut kecewa. First sign, breasts rasa sakit yang amat. Tapi still taknak check. Time tu dah delay dah pun period. After 2weeks delay macamtu baru check guna UPT je. Terus clear nampak 2 line. Ya Allah, gembira yang teramat. Suami tunggu je depan bilik air. Bila bagitahu suami je, terus dia peluk I kuat-kuat and sujud syukur, menitis air mata kesyukuran (tetiba berair mata I teringat time ni). Esoknya pergi clinic to confirmkan pregnancy. Dah confirm tu kitorang diamkan je sampai lah family gathering (my family + husband's). Senang announce sekali je, biar adil bagitau serentak.

Our receptions were on 8th and 23rd september 2012. Kiranya time reception, I dah pregnant 6 and 8 weeks respectively. Tapi kitorang tak announcekan kat sesiapa. Alhamdulillah I sihat walafiat sepanjang pregnancy ni. First trimester setakat mual2 sikit tak tahan bau tumis. And kadang-kadang penat time mengajar. Biasa lewww, mengajar matrik UIA, sekali kelas 2jam kau! Lagi seronok jadi cikgu sekolah youuu.

Macamana tahu kembar? Yang part ni I selalu gelak sorang2 kalau teringat balik. 1st scan dulu I buat dengan specialist kat SS15, Subang Jaya. Time tu baru week 4. Gambar scan tu I bawak balik and tunjuk kat family. Alaaaa, gambar tu kat rumah, tak boleh letak sini pulak. Week 4, haruslah nampak 1 dot je kan. Tak nampak apa pun. Kalau Dr tak cakap tu baby, takkan boleh cam pun. haha. Suami yang doktor ni pun macam cam tak cam je. Tunjuk kat adik yg student medic, main teka teki. Dia tunjuk kat dot tu, pastu cakap, "eh! ada dua dot ni. kembar! kembar!". Hoi! siapa yang budak medic ni. Sah-sah satu lagi dot tu kat luar rahim. HAHAHA! Pastu adik yg gedik ni pun suruh I makan pisang kembar, nnt boleh dapat anak kembar. adoiiii  T____T By week 7 macamtu, mama I beli meja makan baru. Besaaarrr yang amat. Penuh hoi dining hall. I time tu baru balik kerja nampak meja tu terus cakap "Ini boleh anak kembar lima ni.. Susun lima2 atas meja time nak mandi".

Week 8, I dah mula rasa resah gelisah, seram sejuk. Tetiba naluri ni perasan sendiri macam kembar. Terus google 'Signs of twin pregnancy'.. Mak aihhh, melampau2 sign nyeee. Muntah melampau2 sampai lembik lah. Pitam2 lah. Kena baring jelah. Badan sakit2 tak terkata. Okayyyyy, I takda langsung tanda-tanda ni semua. Dalam beratus-ratus I baca pengalaman ibu-ibu mengandung kembar, ada lah 2-3 yang cakap, apa-apa pun, instinct si ibu adalah sign/symptom paling kuat. I punya instinct kuat gila! Suami tak puas hati, suruh pergi check terus. Masalahnya, specialist kitorang pergi holiday sebulan. I malas nak tukar-tukar doctor. At last, week 12 pergi scan. Tapi time pergi tu suami dah cakap, "Allah akan bagi kita anak kembar kalau kita mampu. Allah tahu kemampuan kita". Pergi tu dah set dalam mind yg ni untuk checkup, jangan terlalu mengharap.

Time scan, I nampak baby I (seorang je) yang dah sempurna. Siap nampak jari-jemari lagi. Siap joget-joget lagi. Comelnya ya Allah. Doctor cakap dah boleh measure thickness of fluid kat backbone untuk tahu baby down syndrome ke tak. Time nak ukur thickness tu, baby I tak boleh duduk diam, berjoget je keje.Doctor pun terpaksa godek-godek perut I nak kejar anak I yang tak reti duduk diam ni ha. Pastu doc cakap "I can see a reflection here. I think it is caused by the machine.". Godek-godek lagi sampai ada nampak macam dua benda bulat (kepala sebenarnya), "oh wait! wait! I think I see another baby. Oh my God, i need to confirm this.". Terus suami senyum sampai ke telinga, I mata berair sikit. Bersyukur. Gynae tu pun confirm yang I pregnant twins tapi esok tu datang lagi untuk check dgn sonographer untuk tahu details. Esok tu I pergi lagi, sonographer bagitahu yang I pregnant twins, satu placenta. MCDA, monochorionic diamniotic. Satu placenta, dua sac (kantung). Alhamdulillah, maknanya anak2 I dah terpisah dengan sempurna.

The fun part bila kitorang sorokkan about the twin pregnancy dari semua orang. Selalu orang cakap perut I kecik sangat macam lambat lagi bersalin padahal kat dalam ada dua org. Selalu orang teka anak I perempuan sebab melebar, padahal melebar sebab ada dua baby side by side. Bila orang tanya nak hadiah untuk baby apa, I akan jawab bagilah hadiah lepas bersalin, kononnya nanti boleh 100% confirn jantina apa, padahal nak hadiah serba dua sebab baby dua. Ada bestfriend I dah siap2 beli toy, tengok2 I bersalin keluar dua baby, terus dia kena beli benda lain lagi hahaha.

Dalam pada I bersenang-senang tanpa ujian, Allah turunkan jugak ujian time pregnant. Time tu I baru masuk 7bulan, tiba-tiba sakit perut sangat2. Dari bawah dada sampai ke pangkal rahim. Mula2 ingat salah makan etc, tapi sakit tu berlarutan 6jam tanpa henti. Suami dah risau. I pulak buat-buat pekak bila suami cakap pergi hospital. Dalam buat pekak, suami pack kan bag hospital. Takut-takut kalau beranak anytime. I pergi lah jugak masuk PPUM, kena tahan kat HDU. Dari pukul 6pm smpai 1pagi, doctor tak habis2 buat test. Tapi tak tahu jugak kenapa I sakit2, yg pasti belum nak bersalin. I kena tahan wad 3 hari. Doctor bagi I surat untuk bagi kat UIA, suruh I buat desk duties only. So yeay! I dah tak payah mengajar start pregnant 7 bulan tu. I ulang alik UIA goyang kaki je. Ada lah set up quiz tutorial semua tapi takde banyak kerja.


Rasa macam panjang sangat pulak. nanti I share cerita pasal late pregnancy & pengalaman bersalin la k.






7 bulan :)


sehari sebelum masuk hospital untuk bersalin hihi


L.O.V.E
NNAR

Monday, June 24, 2013

My twins. Latest pics.

Assalamualaikum.

I ni sibuk memanjang je layan anak bujang I dua orang tu. amboihhh baru kejap dah jadi anak bujang. Aiman Yusuf & Adam Mikail dah 2 bulan setengah. Cepatnya lahai masa berlalu. Next month dah kena start kerja. Uwaaaaa! Malas nak cakap banyak.. Gambar2 jelah eh I letak.



















Thursday, April 18, 2013

Si kembar: Cinta hati mama

Assalamualaikum

Alhamdulillah. Anak kembar I dah masuk hari ke 16 harini. Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah Allah bagi kekuatan & kesihatan untuk jaga Aiman Yusuf & Adam Mikail walaupun dugaan & cabaran tu hebat. Nak jaga seorang baby baru lahir pun susah, apatah lagi dua..

Nak bercerita pengalaman bersalin tapi belum ada masa untuk duduk dan taip satu2. Aiman & Adam lagi memerlukan masa mama diorang :') apa2 pun, ikut tarikh, si kembar belum lahir lagi. Lahir 3minggu awal, through operation..

Nanti ada masa, I cerita pengalaman i dalam operation theater k sebab i mmg celik, so i tahu apa yg berlaku hihihi









Sunday, April 14, 2013

Meet my twin boys :)

Assalamualaikum uncle2 aunty2 :D

Nama kita Aiman Yusuf & Adam Mikail.. Harini kita dah 12hari. Mama kita owner blog ni. Kita2 saja nak buat kemunculan khas kat blog mama kita :)



Tuesday, March 26, 2013

Nak kahwin lagi!

Assalamualaikum..

Amboih, title nak mintak penampor je kan.

Rindu our wedding receptions. Rindu! Rasa nak organize wedding sendiri lagi. It was worth it to plan your own wedding. Memang penat tapi IT WAS WORTH IT. Rinduuuu! Lepasni plan majlis cukur jambul anak jelah. Dah boleh start plan yeay!! I dah nak meletup dah ni next month :D



ps: Doakan keselamatan, kesihatan, keberkatan & proses bersalin yang lancar untuk I k. My next post maybe I tempek muka anak I ke. hiks.