Saturday, October 29, 2011

Strangers, again

Salam

Would love to share this video called "Strangers, again"

stage 1: meeting

stage 2: the chase

stage 3:honeymoon

stage 4: comfortable

stage 5: tolerance

stage 6: downhill

stage 7: the break-up






I dont know why I was really touched by this video. I think because I've gone through all the stages. But guess what, I managed to get through the 7 stages with the addition of stage 8,9 and insyaAllah 10, with my fiancee. Yup, we went through all 7 stages.

What are the stage 8,9 & 10? I'll share it the next post okay. TTYL.

L.O.V.E

Sunday, October 23, 2011

Reception halls, Selangor area

Salam

Hey!

I've been busy these couple of weeks. Busy juggling life between research, classes and wedding preparations. I'm still a student btw. A master student, trying so hard to finish my research before my solemnization so that I can be a stay-at-home wife while writing my thesis. teehee.

Okay, mari kembali ke tujuan sebenar post ni :p

RECEPTION HALLS. Yeay!

So my side still mencari dewan yang sesuai. Banyak dewan yang I nak dah fully booked. Sungguh sedih begini. Padahal reception lagi 11 months. nangissss T___T

I akan senaraikan beberapa hall yang I dah usha and bakal usha. Ada gambar dewan2 yang I dah pergi survey sendiri tapi cable camera pulak tak jumpa. haish. Terpaksa google je. Maap la ye. My list of reception hall ni lebih kepada dewan bankuet (carpeted and nice interior), but I'll include a few other non-banquet halls

Dewan Bankuet, MBSA, Shah Alam
Kadar sewa (siang) - RM4800
Kapasiti - 800 orang
Sewa termasuk - 50 meja, 500 kerusi bankuet, PA system (2mics)
Contact no : 03-55222762

This is my first choice tapi malangnya fully booked sampai September 2012. Buat masa ni, the management tutup tempahan. Diorang kata by next week boleh try call lagi tapi I takkan call pun sebab I nak buat reception September '12, so memang takde harapan.

Dewan Jubli Perak, Shah Alam
Kadar sewa - RM3700 + RM1000 (deposit) = RM4700 (siang)
RM5000 (malam)
Kapasiti - 800+ orang
Sewa termasuk - 50 meja, 500 kerusi bankuet, PA system (2mics)
Kemudahan - banyak parking (free), surau, bilik menunggu/VIP/bersiap ada tapi kena tulis surat and tempah kalau nak guna.

Dewan Cattleya, PKPS, Shah Alam
No outside caterer. Must use Kuzie Catering under Pak Engku. Pak Engku ni wedding planner for Dato' Siti Nurhaliza and Ning Baizura.
RM55/pax
If more than 1000pax, RM25/subsequent pax.
Contact no: 03-5516700, 03-55118900

Grand ballroom, De Palma Hotel, Shah Alam
I dah try call banyak kali tapi the wedding planner and also the assistant both tak angkat. Penat dah nak call again and again.
Contact no: 012-6427313 (Hussain Salleh)

Shah Alam Convention Centre (SACC)
SACC ada 1 grand ballroom yang boleh dibahagikan kepada 2 (Shah Alam 1 & Shah Alam 2)

Grand Ballroom
Kadar sewa - RM20000 (half day), RM38000 (full day)

Shah Alam 1
Kadar sewa - RM8800 (half day), RM16500 (full day)
Kapasiti - 600 orang

Shah Alam 2
Kadar sewa - RM11000 (half day), RM22000 (full day)

Contact no : 03-55118858

SACC is totally out of my budget. Mahal sangat untuk sewa dewan sahaja. Belum lagi caterer, deco, etc...

The Club, Bukit Utama
Kadar sewa - RM5500 + 6% tax
Kapasiti - Maximum 420 orang
Sewa termasuk - 42 meja, 420 kerusi bankuet, alas meja, sarung kerusi, PA system, Projector
Kemudahan - Bilik VIP & Bilik persiapan termasuk dalam sewa. Surau. Parking sangat banyak dekat B1&B2 tapi kena bayar RM2 for the first 3hours.
Contact no: 03-77255199


My parents tak bagi buat my reception jauh dari rumah (we live in Subang Jaya btw.). Tapi ni ada a short list of dewan yang agak jauh from Subang Jaya/Shah Alam. I paling suka Dewan Seri Siantan. Dari last year I cakap kat my mum yang I nak buat dekat situ tapi my mum awal2 lagi dah cakap NO! T___T

Dewan Bankuet UPM, Serdang
This is not a carpeted hall. The floor is made of parquet. This hall is quite new.
Kadar sewa - RM900/jam
Kapasiti - unknown

Dewan Seri Siantan, Putrajaya
Setahu I, kadar sewa dia RM4500 tapi I dengar untuk next year punya reception, kadar sewa dah jadi RM8500.

I dah book Dewan Jubli Perak, Shah Alam untuk majlis pada 15 Sept 2012 tapi tu bukan tarikh yang my parents request. My parents nak 1/2/8/9 Sept 2012. Tapi semua dah penuh. 15 Sept je yang ada. I main book je dari takde langsung. My first choice sekarang The Club, Bukit Utama. Nak confirmkan dengan diorang tarikh. Kalau available, I akan terus book :D

Nanti I update lagi list reception hall okay *hugs*

L.O.V.E

Thursday, October 6, 2011

Ehem. Engaged!

Salam

Alhamdulillah. Dah 2bulan lebih jadi tunang orang. Buat masa ini, siapakah gerangan Encik Tunang akan dirahsiakan. Sampai bila? Sampai dah nak dekat kahwin nanti. Manalah tahu nanti ada orang tersangkut pulak kang lepas I dah tempek muka Encik Tunang dekat sini kan. Niaya i !! ( ehh.. ehh..eh..)

Yours truly's engagement
24th July 2011

Yours truly (yang gambar blur tu) dengan kakak kesayangan

Hantaran (DIY tau.hee). In boxes dari I. Atas dulang without any boxes, dari Encik Tunang. Gambar kanan tu cincin gergasi!! tempat letak my cincin tunang :)

Mini pelamin. Sangat suka. Gonna promote the person-in-charged later kay :)

Baju kurung moden

Just a sneak preview. More to be uploaded. I akan buat stage by stage okey for my engagement. Start dari zero to the plannings sampai selesai hari I bertunang tu kay :D

L.O.V.E



Hola!

Salam.

Hola! Rasa macam nak mula menulis balik. I've 'deleted' my previous blog. Bukan delete pun sebab sayang dah banyak post. So simpan untuk bacaan sendiri. ngee.

Bila dah bertunang ni mulalah terfikir nak set up a new blog on wedding preparation. Gonna make a new entry soon! About my engagement :D

L.O.V.E