Saturday, December 17, 2011

Engagement: Part 1 (hantaran)



Salam :D

Dah 5bulan bertunang tapi tak buat pun any review on majlis bertunang haritu. Haha. Mari lah start reviewing sikit-sikit. So today..... HANTARAN...

Idea I memang untuk letak semua hantaran dalam boxes. Memang tradition I think. Sebab along I dulu pun semua hantaran tunang & nikah dalam kotak. Mula-mula I bertunang ni memang takde tema. Pakai belasah je. Apa yang ada, semua main tangkap muat.

Tapi suddenly ada tema... hewhewhew. Sebab time beli kotak tu, kotak tu polkadot & sangat colorful. So I & mama pergi kedai ribbon & bunga bawak kotak tu sekali, nak mix & match. Tetiba terambil ribbon warna pink & green. Memang matching sangat dengan kotak tu. Dari situlah tiba-tiba engagement I ada tema :D Pink+green!

Left (in boxes): From my side
Right : From his side.
Tetiba pulak semua pink kan :D

Yang ni gambar hantaran yang tak ditutup. Ingatkan taknak tunjuk, tapi semua pun benda-benda biasa je. So I rasa tak apa untuk tunjuk. Kenapa beriya taknak tunjuk pada tetamu masa bertunang? Seboleh-bolehnya tidak mahu perasaan riak timbul bila ada orang tengok barang-barang hantaran kalau ada yg branded etc... Ataupun, taknak ada tetamu yang mengata itu dan ini kalau barang-barang hantaran adalah tidak seberapa dan cheapskate. Oh you get what I mean kan? Tapi, yang ni I tunjuk kat blog sebab I rasa barang-barang hantaran I setakat makanan & baju. Oh sebenarnya ada tujuh dulang tapi gambar di atas ada 6 je. hehe. Tatau kenapa gambar tak cukup -_-"

Untuk barang-barang hantaran, hanya chocolates & cake sahaja disponsor oleh kakak-kakak. Yang lain adalah sendirian berhad. Kotak tu I beli kat daiso, RM5/kotak. Sangatlah murah. Yang bunga & ribbon semua I tak ingat I berabis berapa. Tapi total hias hantaran adalah tidak sampai RM100 :D Banyak berhabis pada isi kotak-kotak tu je. hikhik.

L.O.V.E

Wednesday, December 14, 2011

Kadar sewa dewan The Club @ Bukit Utama

Salam

Ni nak share kadar sewa Ballroom The Club @ Bukit Utama :D

I rasa agak berpatutan sebab dah termasuk kerusi banquet + round table (with table cloth) + screen&projector. Sesiapa rasa nak buat wedding dekat sini, better book setahun awal :)

L.O.V.E

Tuesday, December 13, 2011

DIY projectssss! Centerpiece & mini dais



Salam

When Encik H proposed back in 2009, first thing popped in my mind (other than excited to tell my parents coz I was staying in Korea at that time) was, I WANT A BEAUTIFUL WEDDING. With beautiful families, beautiful friends & great decorations. And one thing for sure, I want to be my own wedding planner eventhough parents hired a wedding planner for my along's wedding back in 2008. The wedding planner did a great job. Okay fine, not gonna be too ambitious. If parents want to hire a wedding planner again this time, it's up to them. I tak jadi wedding planner pun takpelah. I nak jadi decorator. Berangan much? :p

BUT....
.
.
.
.
.
.
I suck at sketching/drawing.. Seriously...

Centerpiece for guest tables. Rough ideas
.
Idea 1

Idea 2

Comel sgt ni!!!


Over tau kalau nak buat macam ni -_-

SANGAT.SUKA.INI

Mini dais idea for solemnization

Dahlah sketch super buruk, tulisan pun sebegitu rupa -_-"


I berangan lebih nak DIY macam2, jangan hangat2 tahi ayam sudah.

L.O.V.E

ps: Gonna do a tutorial on how to make tissue flowers :D

My (already-confirmed) ballroom :D

Salam

Phewhhh. At last.... We (parents and I) have settled with our ballroom. Here, 'we' always refer to parents & I okay. Coz Mr Fiancee is not around. He will only be around 3weeks before our solemnization. So, Mr Fiancee is not-so-important person in this blog (sorry mokmok!) until we get solemnized :D

We should have confirmed my reception hall 3weeks ago but some problems just got in our way, so we actually postponed my side's reception from 2nd September to 8th September 2012. I've actually decided to do our reception at The Club @ Bukit Utama on the 2nd until we had to change to the 8th. So I called The Club to book on the 8th but unfortunately, it was booked by a Malay couple, months ago. Haihhhh...

Hall-hunting AGAINNNN! *longggg sighhhhhh*

So here's another list of halls that I've surveyed...

1. Holiday Villa, Subang Jaya
I've talked about Holiday Villa in my previous post. Damn expensive! Unless you opt for a small event (300-500), I would suggest this place. At first their wedding planning team told me the cost is around RM90/pax. Then when I got an official email, the package stated RM103/pax. We're gonna have 1000++ pax. So its a NO!


2. De Palma Hotel, Shah Alam
You can google for their ballroom's images. Sangat cantik seriously!! The cheapest package is RM60/pax. But for this price, better buat dekat Dewan Merak Kayangan. teehee. Dewan Merak Kayangan & Dewan Perdana Felda are not in our list coz agak jauh from Subang Jaya & the traffics are horrible. Okbye.


3. Kelab Shah Alam
Quite old hall but the interior is still nice. They used to have this package of renting the ballroom only for RM8000+6% tax. But sekarang tak ada *sigh*. You have to use their in-house catering. The package starts from RM47/pax.


4. Intekma, Shah Alam
My mum went to Intekma for lunch with her friends. She didn't ask much but the package starts from RM40/pax I think. Price wise is okay but I don't really fancy that place for my wedding reception :p


5. Dewan Guthrie, Bukit Jelutong
This hall is so not in my list (bukan sombong okay), but I've told my parents that I really want a banquet-style hall. Preferably fully-carpeted hall with airconds and nice interior (so that I dont really have to spend on decorations :p). Tapi I pergi jugak tengok the hall, not bad. A very small hall tapi dekat luar hall pun boleh ada tables. A lot of decos need to be done. A LOTTT! Sewa dewan = RM1300 without tables & chairs. Sgt affordable kan?


Seriously kecik :(


Tepi hall. Boleh buat deco gempak gile.


That's my mum. Hye maaa! *wave*


I really like the staircase :D

6. Dewan Raja Muda Musa, Shah Alam
This hall is sooooooooooo huge!! 4-5times bigger than Dewan Guthrie. Harga sewa pun 4-5times expensive than Dewan Guthrie. Paling murah RM6000++ including tables&chairs. The dewan itself is RM4000, wajib bayar cleaning RM1000. So total dah RM5000. And wajib amik tables&chairs dari diorang. Paling kurang total RM6000, belum add table/chair covers, projector, white screen etc..






The VIP room


Siap ada dapur&toilet sendiri dalam VIP room :D


7. Dewan Felda Gemilang Yayasan, Kelana Jaya
The management&caterer for this hall is the same as the one who handles Dewan Perdana Felda & Dewan Merak Kayangan. Gemilang Yayasan ni sangat affordable. The cheapest is RM32/pax for the first 500pax, RM25/subsequent pax. I've made a booking for the 9th Sept. Tapi sebenarnya I taknak this hall sebab nanti groom's side punya reception dekat sini. Takkan dua2 reception nak buat tempat sama -_-"


SO? Dekat mana my reception nanti??

THE CLUB @ BUKIT UTAMA!!!

Mama & I berdoa sangat2 nak ballroom The Club because it was our first choice. Rezeki kami bila ada orang tarik diri on the 8th Sept tu. ALHAMDULILLAH :D :D :D

L.O.V.E