Wednesday, February 29, 2012

Grey-purple themed solemnization

Salam

Banyak wedding I attend Febuari ni tapi memang pemalas bebenor nak meng-hapdet blog. 4th Feb I pergi nikah my lil sis. Sebenarnya adik my bestfriend tapi sebab I pun dah lama betul kawan dengan diorang ni, dah serupa adik beradik dah. My bestfreind tu Izzati Syahirah and her lil sis yang nikah that day is Anith Athirah. Tirah nikah je dulu. InsyaAllah reception bulan April nanti :)

I was there at their house in Bukit Tunku the morning itself before we went to Masjid Bukit Aman. I dok golek2 atas katil sementara tunggu pengantin and sisters di-make up. I dah siap2 make-up dekat rumah sebab siap awal :) Tirah & Khalil (the husband) pakai grey. The family pakai purple. I pun part of the rombongan, maka pakai purple jugak. Weee...


Athirah's getting ready :)

Tengok tu, kakak dia (izzati syahirah, kiri) lagi kepoh nak siap.haha

Sibuk photoshoot bagai dalam bilik before pergi masjid

Amik berkat :p

Sisters! I love izzati's baju (kanan). She designed it herself & kak nisa (kiri) made it real. Kak nisa ada boutique sendiri. The family owns 3 boutiques. And of course my solemnization dress will be made by kak nisa :)

Bestfriends :)

I love this picture! Few minutes before athirah get solemnized!

Sempat menyibuk outdoor photoshoot. Padahal photoshoot kat porch keta kat umah je :p

Our best picture together

I love both of you :')

L.O.V.E




Friday, February 17, 2012

Broga Hills. Jyeahh!

Salam

Hye! *sorok muka*

I know I'm pretty lazy at updating my blog. Saya sibuk sedikit. Eyh banyak! Semenjak dua menjak tiga menjak dah start balik kerja as part-time lecturer UIA PJ ni, memang dah macam takde life untuk diri sendiri. Bayangkan Isnin ada class pagi & petang, rabu & khamis ada satu class each. Nasib baik selasa & jumaat takde class. Tapi kena run research pulak kan kat UPM. Dah lah sekarang run experiment dekat 3 lab berlainan, bukan dekat pulak tu. Takpe, janji kerja jalan.

So disebabkan lately macam takde life, last Saturday I & housemates pergi naik Broga Hills. Sepatutnya every weekend I balik rumah parents dekat Subang Jaya but my family pergi my cousin nikah dekat pahang on friday til saturday. I tak boleh ikut sebab TERPAKSAAAA run samples jumaat tu dari pagi sampai 6pm! Grrr~ So tiba2 I TER-bagi cadangan to housemates untuk naik Broga Hills. Housemate yang xde kasut pun sanggup pi beli kasut malam tu jugak -____-

Okay malas nak cakap banyak, hambek ni...


Pre-breakfast sementara tunggu subuh sebelum start daki :D


Still nampak bulan yo!



With roomate kesayangan :)

Muka sorang-sorang tanak kalah!


Ehem. Bertapa dalam semak :p

I memang tak kenal diorang ni. Ish3

KAHKAHKAHKAH!

Otw turun Broga Hills :)

Ketua rombongan yg dah naik 5kali! hebak mu nih!

Gambar wajib kalau beraktiviti serumah. Siapalah punya semangat kasut gold tu.


Yang terawal sampai bawah balik. Siap lari2 turun sebab curam. Susah nak brake :p

Okay dah tahu siapa punya kasut gold silau ni. I daki dalam gelap tak bawak torchlight pun sebab kasut I ni bagi mengerlip2 gittew dalam gelap. *bluerghh*
Kasut yg dah beli setahun lebih tp ni lah 1st time pakai. Malu sbb kaler gold?


*sesi memalukan diri sendiri*
Akibat naik Broga Hills. Erk.



Di bawah adalah favourite picture of the day *tutupmukamalu*
*
*
*
*
*
*

Semua gambar adalah hasil tangkapan dari tepon sahaja sbb ni last minute plan. Camera tertinggal kat rumah Subang. teehee.

L.O.V.E

Wednesday, February 1, 2012

How to survive a long distance relationship?

Salam

Helloloolooooo =)

This is going to be a veeeerrrryyyyy longgggg entry.

I'm not good at giving advices or tips but kalau title sebegini rupa, haruslah orang yang berpengalaman macam I kan yang patut give a piece of my mind. Teehee... cehcehcehh.. berpengalaman ke I? Ye lah kot..

That awkward moment!
Dah lah nak berborak/whatsapp/ym jarang. Dah tahu jarang, patut banyak gila benda nak bercerita and share kan? but hmm, I tau banyak LDR jadi macam Frank&Michelle ni. Macamana I tau? I kan orang yg berpengalaman :p

I met Encek Tunang 10years ago. Yup, TENNN-YEARS mannnn! God! We're old. We went to the same highschool. Dari form 1 satu sekolah but ahahaha, aku ni memang perangai tak usha laki time sekolah dulu (bajet hot or bajet freaking nerd di situ?? haha) so memang TAK PERNAH nampak pun tunang I ni masa form 1 & form 2. Form 3 baru kenal sebab dua-dua jadi pengawas. Form 3 tu pun boleh kira dengan jari tau berapa kerat ayat je kitorang pernah borak. Form 4 baru kami rapat *tutupmukamalu* :)

Okay we skip Form 4 & 5....
After SPM, both of us dapat offer masuk Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan (KMNS). So kami pun masuklah KMNS. Boleh nampak tak disitu yang kami boleh jumpa hari2? Dahlah dekat sekolah dulu sah-sah nampak muka masing2 hari2. Bosan bukan? hahaha. Tapi kat KMNS sebenarnya lain, bila terserempak memang buat2 tak nampak. I dont know why. Maybe sebab dah ada market baru yang lebih luas untuk cuci mata? kihkihkih. Then baru a few weeks kat KMNS, Encek Tunang dapat offer overseas under JPA. Dia pun terima & buat persediaan 2tahun dekat Malaysia dulu. Start dia keluar KMNS, we didnt see each other much, phone calls pun boleh dikira dengan jari tangan kanan (menunjukkan sgt sedikit.hihihi). Ini baru dalam Malaysia dah ada communication problem, cuba bayangkan bila dah fly.

Encek Tunang fly 2007 kot. Kot?! Senang cakap, we didnt contact each other for quite a while. Patah hati bukan? But hello, I kuat (kot?). Okay skip lah part ni semua. We go back to 2009. So Encek Tunang proposed in 2009. Proposal yang tidak dijangka :) I was staying in South Korea at that time. Sila bayangkan hubungan kami merentasi dunia. cewahhh. Eh btw, Encek Tunang I study dekat Ireland.

Okay setelah begitu panjang membebel, kini tibalah masanya untuk sesiiii.....


'HOW TO SURVIVE A LONG DISTANCE RELATIONSHIP'
cik nadiah's edition :p


1. Understand each other

Bukan setakat faham isi hati je di sini ye. Kena faham kerja si dia, kalau dia student medic, jgn nak mengada 24jam sebab dah tau kawan tu sibuk,kang dia fail kang ekau jugak yang parah sebab kawan tu kena repeat pastu nanti tangguh kawen. Faham? Kena faham jugak waktu yang berbeza untuk negara lain-lain. Cuba faham luar&dalam partner kita. Faham keadaan sekeliling dia jugak :)

2. Communicate with each other

*picture googled*

Tak kesah lah nak communicate thru phone calls ke, sms ke, bbm ke, whatsapp ke, email ke, tulis surat cinta pastu ikat kat kaki burung merpati ke, tulis note gulung2 letak dalam botol pastu hanyutkan kat pantai ke, asalkan keep in touch with each other. Kekerapan bergantung pada individu. Tapi I nak tekankan dekat sini yang kita semua kena respect each other's time. Kalau kawan tu tengah buat hafazan dekat Mesir, sms masuk dok cakap 'i miss you', 'i love you', 'malam tadi i mimpi you', hang ingat lagu mana dia nak perabihkan hafazan dia klau macamtu? Faham? But 1 thing, jangan tak communicate langsung. Communication is very important in a relationship :) Sejujurnya, I jarang communicate with Encek Tunang. Dont ask me when was the last phone call. I tak ingat, maybe a few months ago.

3. Merajuk boleh tapi berpada-pada

Sebagai orang perempuan, I faham yang kita ni selalu nak perhatian. Selalu nak partner kita amik berat pasal kita. Tipu lah kalau i cakap I tak pernah merajuk. I selalu gila je merajuk but most of the time Encek Tunang I tatau pun. I tak amik port pun dia nak pujuk ke tak. Kenapa perlu merajuk lama2 when we know that it can make things worse?Merajuk is not good girlfriends! Tapi I sokong 200% kalau perempuan nak merajuk sikit2 :D kalau the guy said "u merajuk dengan I ke? sorry", korang jawab je "a'ah tapi lepak ah. xde hal" walaupun korang kecik hati time tu. (eh macam selalu buat je? :p)

4. Do something unexpected

Something tu can be anything. Contohnya, siapa tak suka terima gifts kan? Walaupun merentasi benua, kita akan rasa sgt dihargai & happy gila kalau tiba2 parcel sampai dari partner kita kan. Tapi tak semestinya kena buat macamtu. Bagi email ala2 surat cinta pun dah boleh buat kita/si dia tersengih2 sebulan. Atau amik gambar baby super comel & hantar dekat partner with caption "i wanna build a family with super cute babies like this with you" AHAHAHAHA! geli tak? geli tak? Okay, u get what I mean right? The thought that counts. Faham?

5. Make yourself busy/occupied

Pada sesiapa yang ada a very challenging and tough relationship (macam I) silalah busykan diri tu. I'm glad that I memang sibuk with workloads. Dahlah fulltime master student dekat UPM, pastu part time lecturer pula dekat uni lain. So I memang terkejar2 selalu (that explains the lack of blog posts.haha.alasan.). Maybe u guys can hang out with frens, explore new hobbies macam menjahit je, buat beading ke, just to kill the time. Takde lah dok muram/masam/busuk dok pikiaq partner yang jauh di mata. Faham?

6. Berdoa/sembahyang lah banyak2

Ini untuk I remind myself jugak. One thing, if u dah istikharah dan pasti yang ur partner tu akan end up jadi ur spouse, sebutlah nama dia dalam doa u after sembahyang. Contoh "Ya Allah Ya Tuhanku, jika benar ***** adalah jodohku, Kau permudahkanlah urusan kami, Kau dekatkanlah hati kami dengan kasih dan cintaMu. Jika dia bukan jodohku, Kau jauhkanlah kami. Sesungguhnya Engkaulah Maha Mengetahui dan Maha Penyayang." If kita rasa rindu sangat, sebolehnya puasa lah (tapi I sendiri jarang buat.haih.) Berdoalah supaya diberikan ketenangan hati dan kekuatan iman. Berdoalah semoga Allah pelihara kasih sayang tu. Ameen.

7. dan banyak lagi..... Tu my top 6. sangat banyak lagi sebenarnya...

I hope u guys survive ur LDR. Ameen.

Lots of LOVE,
Cik Nadiah si bajet pakar motivasi di sini :p