Friday, March 23, 2012

My new babies :)

Salam

Sebelum I bercerita pasal baby2 baru I ni, siapa yg takut makhluk2 yang berkaki banyak, sila tutup mata sebelah! hihi. I got myself new pets! Sebab I ni mmg selalu keseorangan bila weekend. My parents are staying in Terengganu, insyaAllah July ni my dad end contract dekat Terengganu :) My sisters are all over the world. My brother pulak memang susah betul nak balik rumah family bila dah kat Uniten. Suka bebenor dia dgn Uniten *tsk tsk*

Memperkenalkan....... MY HERMIT CRABS!!




Bergossip berdua lettew di tepi kolam renang.. amboi amboi amboi...

Ramai betul my friends yang tak paham awat lah I p beli dua ekoq makhluk Allah ni. I always wanted an exotic creature as a pet. At first nak sangat bela ular, tapi mahal. Then I fikir nak bela tarantula lah tapi I takut semua orang takut dengan dia. Lagipun tarantula kan merayap je keje, so I takut dia escape dari cage dia, mahu menjerit satu rumah. Lagipun budget I for a new pet ciput je. Hermit crabs ni pun Encek Tunang yang sponsor. Awww... Thanks awak :')

My last pet was Ateh, a cat. He died last year. Hang tau tak betapa pedih & sedihnya bila kucing kesayangan hang meninggal? Dah lah time dia sakit tu memang nampak terseksa gila. Sampai I yang menangis tengok dia sakit. Tiba2 jadi kurus keding sangat padahal dulu time sihat, nak dukung pun takleh lama sebab cepat lenguh tangan. Gemok betul! Kalau I nak bela kucing lagi susah nak bawak ulang-alik serdang-subang. Weekdays I tinggal kat rumah Serdang. Weekends I balik rumah parents dekat Subang Jaya. So baik I pilih pet yang paling senang untuk dibawa ke hulu ke hilir kan.

Nak tengok my hermit crabs in action tak? Depa ni kalau duduk dalam cage, pasif sikit. Tapi bila I letak atas meja makan, tak tentu arah lari sana sini sampai I takut depa terjatuh dari meja. Ni ada a short video with super cute background music made by my bestfren, Ira Kamil. Sudi-sudilah tengok kerenah my babies ni :)


Comel gila kannnnnn?!! I'm a proud mommy of two! hehehe...

ps: I'm sorry kalau ada yg geli geleman dengan makhluk ini. ops!

L.O.V.E

Wednesday, March 21, 2012

Theme colours: Nikah, reception & bertandang


Salam..

Hihi. I sebenarnya baru tahu guna perkataan 'bertandang'. All these while, I just named it as 'groom's reception'.. Gila noob I ni. After dah settle semua fabrics for nikah, reception & bertandang, maka dengan ini, I dah boleh list out the theme colours for all events.

Baju nikah I warna off-white. I nak hari nikah I tu, the canopy, decos & family attires semua relate to gold, green/olive green & yelow. I dah imagine macamana decorations on my nikah day. heee. Excitednyeeeee!







Cantik gilalah semuanya pun!


For my reception, me and my whole family dah beli fabrics since last year. And guess what, My mum & sisters' fabrics sama harga like mine! mak aihhhh... kalah pengantin you! nanti takut time reception tu orang confuse mana satu pengantin :p I suka sangat light coral or orang kita panggil, merah belacan. Then again, "belacan negeri mana??". HAHA. Betul jugak. Lain negeri, lain warna belacannya.hiks.





awww, in love betul with this colour. Gambar atas ni yg warna nak ke coklat sikit baju my bridesmaids :) I might mix light coral with green (if the wedding concept is garden wedding) or warna aqua macam delicious cafe. Belum finalize lagi :)


Anddd... for bertandang, my dress's colour is light purple/lilac. So I would love to mix lilac with lavender, grey & off-white but I think that will be settled by my FMIL. Untuk bertandang I takkan masuk campur,hihi. I hanya masuk campur tang my dress je :D



Comey kan? :)


I cant wait for my wedding day. HAHAHA

L.O.V.E

Monday, March 19, 2012

Bertandang dress


Salam

I havent even finalized my reception dress but FMIL who is a very very veryyy well-organized lady had all planned out for my bertandang's dress. If I'm not mistaken, we had like 4 times of discussion before we went to the designer's boutique in Seksyen 7, Shah Alam. Nope! It's not Hatta Dolmat or Altelia Amani. Gonna tell about that later.

So, after a few discussions with FMIL, we decided on a one-piece dress with beadings at the waistline and pleated chiffon at the chest area. And my veil is gonna be super long. Fuhhh... The dress will be a combination of these:





*pictures googled*

Not gonna tell the colour just yet :) We bought the fabrics last Tuesday. We dragged along the designer to Jakel KL padahal Shah Alam ada Jakel.hihi. It was an easy process selecting the fabrics when u actually bring along the designer. Kejap dah settle, jyeahh! And so sorry to Encek Tunang yang tak merasa buat wedding preparations sebab dah nak nikah nanti baru dia pulang ke tanah air tercinta.

Masa pergi ambil measurements at the designer's place, the designer asked "nanti awak tak naik berat badan kan?", and sepantas kilat my FMIL replied "I'll kill her if that happens" *gulp!* terus sit-up 1000kali. Hikhik. Hopefully tak naik dah lah berat badan ni. I'm just lucky that my height is 164cm so bila naik berat, tak nampak ketara sangat :)

Oh oh oh! my veil will be like this!

That's my FSIL and her husband during bride's reception in early 2010. Her reception dress was also designed by the same designer. Panjang kan the veil? Hopefully ceq tak jatuh lah bila pakai macamtu..


ps: I really hope my bertandang's dress will turn out awesome & gorgeous :)

L.O.V.E

Monday, March 5, 2012

My future! Bismillah...

Assalamualaikum

I received an email on 29th Feb 2012 regarding my application as a lecturer in 'this' one university. I already went for the first two interviews which I passed, alhamdulillah. This is the third stage. I should be nervous by now.

I talk a lot. I gave speeches for quite a number of times. I was once a theater actor in my university, I was okay in front of thousand of people. I've emcee-ed events a lot of times. A LOT!
But nothing beats this kind of nervous. I've never been to a very formal, government institution's interview. This is freaking me out. I pray that everything will go well. And I need ur prayers too. Please pray for me. Ameen.

ps: kalau betul ini rezeki yg Allah hendak berikan untukku, insyaAllah semua akan berjalan dgn lancar. Ameen.

L.O.V.E

Saturday, March 3, 2012

My solemnization dress

Salam

I've sent my fabrics for my solemnization dress to kak Mira Fuad aka Kak Nisa from Zattera Apparel. Dah more than a month hantar. Hopefully by march dah siap. So that if I puas hati dengan my baju nikah, I might just hantar fabrics for my reception to kak nisa too :)

Inside the designer's discussion room. Dekat sini lah tempat duduk relax2 sambil discuss design dengan kak mira. Dekat luar bilik ni ada banyak baju gantung2 kalau nak sewa atau nak dapatkan inspiration. Pastu ada another room for the tailors. Ada beberapa tukang jahit dekat sini. Boutique yang I pegi ni dekat Puchong. Butik ni khas untuk custom made dresses. Ada lagi 2 other Zattera boutiques. One in Bukit Bintang Plaza and another one is in Sunway Pyramid. But both boutiques jual ready made clothes. Maknanya manufactured in butik Puchong pastu hantar kat sana. Boleh lah check it out! Price range insyaAllah berpatutan. Untuk I mmg sgt berpatutan lah sebab I kan dah dianggap family, so dapat special price :p I've known this family for 11years :) Kak Mira is my bestfriend's sister. teehee.

For my solemnization dress, it is just a simple baju kurung moden with kain yg flowy2 gittew. memang ramai orang buat design mcmtu kan skrg for nikah. It was inspired by these dresses:






Harap2 baju nikah I sebijik macam apa yang I harapkan. oh btw, colour baju for nikah is off-white :)

L.O.V.E

Thursday, March 1, 2012

DIY- Fabric flowers

Salam

Dalam sibuk2 kerja, alhamdulillah dapat jugak curi2 masa buat DIY projects untuk wedding :) These fabric flowers are inspired by Intan Norazam, the ex-bride blogger yang famous dgn DIY macam2. Kagum gila kot dgn kerajinan dia buat DIY.

Fabric flowers ni untuk apa? jengjengjeng.Align Center Sila tunggu reception I untuk tahu fabric flowers ni guna untuk apa okay :) Maafkan kualiti gambar. Captured thru phone je tu pastu edit tu pun thru phone, terus tepek di sini :p

Byeeeee!
L.O.V.E